Barnevern, folkeregister og NAV- evig eies kun et dårlig rykte.

Nå har jeg fått nok. I et halvt år har jeg sittet på sidelinjen og sett på at min datter Adriane har slitt og kjempet mot systemet.

Alt blir ikke som vi tror og håper her i livet. Og det var ikke dette vi hadde trodd da Adriane flyttet ned til Sandefjord i Vestfold i fjor sommer.

I februar i år avbrøt hun og barnefar forholdet da det ikke fungerte lenger. Kanskje lå det i kortene, kanskje ikke. Det er ikke det som er saken uansett.

Det hele startet da barnefar flyttet ut. Han flyttet inn hos sin far og stemor, og sendte inn adresseendring til folkeregisteret.

I denne endringen måtte han beskrive samvær rundt sønnen, og har dessverre ordlagt seg feil.. Han fikk det til å se ut som om han skulle oppholde seg mer i leiligheten enn det han faktisk skulle. Han skulle i realiteten kun oppholde seg der under henting og bringing av sønnen. Ingen overnatting.

Men skatteetaten/folkeregisteret godtok ikke adresseendringen til barnefar, slik at han ble stående, og fremdeles står oppført på samme adresse som min datter.

Far til barnefar (heretter kalt BF) og stemor skrev et brev til skatteetaten og forklarte situasjonen, at det hadde oppstått en feil i søknaden, at BF var flyttet inn hos dem. Iflh brevet under:

20939066_1887615938225433_253619695_n_LI

BF hadde fått endret adressen til postverket, så alt av post havnet på hans nye adresse.

 

Men skatteetaten godtok heller ikke dette. De nektet å se på saken, og få endret hans folkeregistrerte adresse til dit han faktisk bodde.

Min datter var altså blitt alene med sin sønn, men siden BF fremdeles var registrert på hennes adresse, kunne hun, og kan fremdeles ikke søke bostøtte nå 6 mnd senere. Dette har hun faktisk krav på, da hun ikke har noen inntekt.

Hun har forsøkt å søke overgangsstønad og utvidet barnetrygd, men får selvsagt avslag pga dette med adressen på tross av gjentatte forsøk på å bekrefte og dokumentere at de verken bor sammen eller har et forhold.

Familievernkontoret har bekreftet overfor NAV at de ikke lenger bor sammen, men det er heller ikke godt nok.

20979528_1887616091558751_929301898_n_LI

BF har klaget inn saken ang flyttemeldingen til skatteetatens klagenemd, men denne godtar de heller ikke.

Adriane kommer altså ikke igjennom med en eneste søknad, og slik har det vært i et halvt år, kort og godt fordi folkeregisteret ikke vil godkjenne BF `s adresseendring. De anser ikke forholdet som avsluttet! Jeg forstår ikke hva som er problemet! Det ble gjort en feil da han søkte om adresseendring, men det er ikke mulig å rette den opp, og det fremstår som et mysterium for meg! Er dette virkelig mulig?

Siden har Adriane levd på krisehjelp fra NAV. Hun ble innvilget hjelp til husleie, strøm og mat for en periode. Men nå er det slutt, og Adriane vet ikke lenger hva hun skal gjøre.

Dette begynner virkelig å slite på henne. De få pengene hun har, går til mat og bleier til sønnen, som er 7 mnd. Hun selv spiser lite, fordi hun ikke vet når hun får handlet mat neste gang.  Hun har nesten ikke mat hjemme. Hun må rett og slett rasjonere. Hele situasjonen gjør henne svært fortvilet, og hun sover dårlig på nettene.

Personlig er ikke jeg stinn av penger, men jeg har hjulpet henne med penger til mat flere ganger, og jeg har betalt en strømregning for henne. Det er ingen som har tvunget meg til det, men Adriane er min datter, og jeg står ikke å ser på at hun sliter. Hun har ikke bedt om hjelp, men jeg har gjort det jeg har kunnet, med det lille jeg har kunnet avse.  Og jeg har gjort det, fordi jeg vet hun klarer seg. Hun er en svært selvstendig jente. Men det finnes grenser for henne også.

Hun er i stadig dialog med NAV, men kommer ikke igjennom med noe.

NAV hevnder også  ikke ha mottatt div søknader… Og de hun får Nav til å se på, de blir avslått fordi FOLKEREGISTERET IKKE ANSER FORHOLDET SOM AVSLUTTET!

På grunn av at flere instanser prøver å dokumentere bruddet, så forsøker Adriane jevnlig å søke på det som hun har krav på som enslig mor.

Nå vil NAV ha vitneutsagn fra en andre og tredjeperson for å få vitner på at BF faktisk ikke bor sammen i Sandefjord. Det er jo forståelig, men det er jo flere som har forsøkt å bekrefte samlivsbruddet i flere mnd.

Jeg mener noe er fullstendig galt i denne saken. Det virker som om at systemet håner henne, og det har jeg fått nok av. Nå må noe skje! Dette kan ikke fortsette!

Men dette er slett ikke hele historien. 

Det hele startet da det gikk mot brudd mellom dem. Helsesøster, som tok seg av kontrollene av den da nyfødte gutten, var bekymret pga konfliktene mellom Adriane og BF. Så hun kontaktet barnevernet i Sandefjord, som en dag stod på døren hos Adriane og BF.

Barnevernet i Sandefjord anbefalte at paret brøt opp. Det var nok en lettelse for begge parter. Begge har det bedre når de ikke bor under samme tak.

Barnevernet kom etter dette på flere besøk. Noen avtalte, og noen uanmeldte. De kunne se at Adriane og BF ikke bodde sammen. Men likevel ville de ikke senere bekrefte samlivsbruddet overfor folkeregisteret, da de plutselig bare «antok» at de ikke bodde sammen… 

Vel, barnevernet brukte disse besøkene og møtene til å vurdere min datters egenskaper som mor. De gikk også gjennom hennes mappe fra barnevernet i Hemnes, fra den perioden jeg valgte å flytte henne i fosterhjem pga diverse utfordringer. Hun slet veldig med seg selv på den tiden. Det var BUP osv osv osv.

Konklusjonen etter endt evaluering, var i alle fall at det ikke var noe galt med Adriane som mor. Og her kan jeg si; Jeg skal være den første til å erkjenne at da Adriane fortalte at hun var gravid, så jeg temmelig mørkt på det. Jeg så for meg worst case senario, at dette aldri kunne gå bra, med tanke på fortiden, personlige utfordringer osv.

Men hun har gjort disse bekymringene til skamme! Dersom man ser bort fra utfordringene som nå som står i kø mot systemet, det faktum at hun ikke har verken utdannelse og jobb, så vil jeg faktisk påstå at dette barnet er det beste som kunne ha hendt henne.

Man ser at hun elsker ungen sin. Og han elsker henne. Hele ungen er en fryd. Blid og fornøyd. Han ser utrolig tilfreds ut. Og jeg mener Adriane gjør en strålende jobb som mor. Innhabil til å mene noe sånt, tenker du kanskje om meg. Nei, jeg hadde ikke ment dette uansett. Jeg var virkelig bekymret da hun gikk gravid. Men det viste seg å være unødvendig.

Tilbake til barnevernet i Sandefjord.

Adriane tenkte på dette tidspunktet å flytte nordover igjen med barnet. Hun hadde ingen i Sandefjord, og hun så temmelig mørkt på tilværelsen som alenemor der.

En ting var at BF ikke ville skrive under flyttemelding for ungen. Men det er ikke det verste.

Ut fra papirene som kom fra Barnevernet i Hemnes konkluderte Barnevernet i Sandefjord med at Adriane hadde vokst opp under omsorgssvikt pga min fødselsdepressjon (som jeg har skrevet om her på bloggen tidligere).

De trakk konklusjoner om Adrianes oppvekst uten å ha undersøkt noe som helst!

Barnevernet i Hemnes kom inn i bildet da jeg selv ba om hjelp for noen år siden, ang Adriane.

Jeg kjenner de fleste saksbehandlere der veldig godt. Og de kjenner meg, og de har aldri noen gang mistenkt at verken Adriane eller mine sønner har vært utsatt for omsorgssvikt. Og de har hele tiden hatt papirene som Barnevernet i Sandefjord har fått tilgang til!

Barnevernet i Sandefjord har sagt at de helst ikke så at Adriane besøkte meg med sin sønn.

De har sagt at Adriane gjerne må flytte nordover, men uten sønnen, og at jeg er en direkte årsak til det!

I sakspapirer som jeg har fått se, skrevet av Barnevernet i Sandefjord står det klart og tydelig:

Mormor (altså jeg) har en psykisk lidelse som gjør at hun aldri går utenfor døren.

Jeg har kopi av papiret hvor dette står, men vil ikke legge det ut nå, fordi da vil jeg samtidig offentliggjøre personers navn osv som ville være uheldig nå.

Denne påstanden er temmelig grov! Og den er tatt ut fra løse luften. Igjen; Barnevernet i Sandefjord har skrevet dette i sine papirer, som om det er hugget i stein, uten å ha undersøkt noe! Ikke en eneste telefon har det tatt. Ingenting for å faktisk undersøke rundt Adriane og meg.

Jeg skulle anmelde barnevernet i Sandefjord til politiet, men dessverre hadde de ikke kapasitet til dette da jeg kontaktet dem.

Her føler jeg faktisk jeg at jeg må forsvare meg. Skulle jeg være «farlig» for mitt eget barnebarn?

Dette er en grov krenkelse mot meg og min person. Jeg har snakket med Barnevernet i Hemnes om dette, og de er sjokkerte.

Jeg har ingen lidelse, jeg har ingen diagnose i journalen min hos legen, bortsett fra allergi og astma.

Jeg jobber i en 80 % stilling, og har jobbet på samme plass i 10 år. Jeg tror mine kolleger og sjef ville gått god for at jeg er sånn nogen lunde normal i toppetasjen.

Jeg lever et normalt liv ved siden av jobben. Jeg er mor for to sønner som har det utmerket, og det går barnevernet og mange flere god for!

Jeg isolerer meg når jeg skriver på manuset mitt. Men ellers liker jeg å reise, og gjør det når jeg har mulighet, og ikke minst penger til det.

Mormor har en psykisk lidelse som gjør at hun ikke går utenfor døren!

Det er mye man skal få høre om seg selv, men dette tar kaka! Selveste bryllupskaka!

Adriane forsøkte å ta seg advokat tidligere pga spørsmål om flytting, men hun maktet ikke å stå i det alene. Så hun blir nå værende sørpå.

Men noe må skje angående saken mot folkeregister og NAV, så hun får det hun har krav på til livets opphold…. I mellomtiden håper jeg hun får gehør for nok en krisehjelputbetaling, så hun ikke i tillegg ender opp som husløs, for det er det en viss risiko for i denne saken!

Når saken om henne som fikk tilbud om telt fra NAV da hun og kjæresten ble husløs havnet i media (VG) , så mener jeg absolutt denne saken hører hjemme i media! 

Noen må ta tak i dette, og hjelpe min datter og barnebarn. For dette kan ikke fortsette!

Legger ved et blinkskudd av min datter og barnebarn.

Hilsen en høyst oppegående og yrkesaktiv mormor.

CE95DDF5-19E1-47EC-8EB9-EB362486D250

 

 

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s