Røykesluttkiloene er borte.

I dagens samfunn blir vi overlesset av alle slags tips og råd for å gå ned i vekt. Tusen vis av artikler med matråd, reklamer for slankekaffe både på nett og radio. Den ene dagen skal du gjøre slik, den andre skal du gjøre sånn. Blir vi forrvirret? Hvilket råd skal vi høre på? Jeg ble i allefall forvirret. Og ganske så fortvilet etterhvert. Ikke minst ville det bli kostbart å følge slike spesialgreier. I allefall for min, tidvis noe slanke bankkonto.

I hele mitt voksne liv har jeg vært slank. Jeg har holdt meg sånn noen lunde på samme sted på vekta, nær sagt uansett hva jeg har spist.

Jeg pleide å spise 200 gram sjokolade hver dag. Uten konsekvenser for vekta. Jeg pleide å spise meierismør skåret med osthøvel, og jeg drakk i allefall 1 liter helmelk for dag, og hadde jeg lyst på en diger cheeseburger, så spiste jeg det.

Jeg levde i alle år en temmelig bekymringsløs tilværelse, i allefall når det kom til vekta. Vel og merke alle de år jeg røyka.

Så da jeg for 3 år siden veldig brått la bort min gode venn, Tiedemans rød mix nr 3, levde jeg fremdeles i den trua at jeg aldri i verden kom til å gå opp i vekt. Dette har jeg skrevet om i et tidligere innlegg.

Jeg begynte sakte men sikkert og legge på meg. Klærne ble mer og mer ubehagelige, og flere plagg måtte jeg legge bort. Jeg endte med en vektøkning på 10 kg fordelt på en periode på ca 2 år.

For det aller meste trodde jeg at jeg levde sånn høvelig sunt.

Jeg ble mer og mer frustrert, og kunne ikke fatte hvordan jeg kunne legge på meg, jeg levde jo som før…

Du kan kanskje tenke at 10 kg ikke er all verden, men når har en kropp som er bare 163 cm høy, så skal det ikke så mye til før det ser ut som man veier litt for mye. Jeg har en kropp som fordeler fettet temmelig ugjevnt, slik at det ble etterhvert ganske så ubehagelig. Det meste la seg rundt magen.

IMG_20160423_085505

Dette bildet er tatt 6 januar 2016

Jeg hadde irritert meg lenge over dette, men ikke klart å gjøre noe med det. Dvs, jeg trodde jeg gjorde ting riktig. Åpenbart ikke.

Det toppet seg for meg like etter jul, 2015. 2 januar 2016 ble jeg invittert på fest, og jeg slet med å finne noe å ha på meg. Buksen jeg har på meg på bildet var et mareritt. Det var tungt og få den på, og tungt og få den av. . Magen var i veien, men jeg ville ha den, for det var nærmest den eneste buksen som så ok ut, som jeg på et vis fikk på meg.

Jeg var ikke ekstremt overvektig, men nok til at jeg ikke lenger følte meg vel i min egen kropp. Jeg merket at det faktisk var tyngre å gå opp trapper, osv. Jeg både følte meg, og så oppblåst ut både i ansikt og kropp. Ja, jeg følte meg rett og slett skikkelig uvel.

Så kom jeg over blogginnlegget til superskeptikeren , Gunnar Tjomlid. Og dermed startet en ny tilværelse.

Jeg lastet umiddelbart ned appen Lifesum, og gikk til verket uten å tenke mer over det. Jeg begynte med å legge inn personalia som vekt, høyde osv.

Deretter fikk jeg opp kalorimål for hver dag, ut fra hvor mye og hvor fort jeg ville gå ned i vekt. Målet mitt satte jeg til 10 kg, det jeg hadde gått opp etter at jeg sluttet å røyke.

Jeg førte deretter opp alt jeg spiste, uten unntak, og holdt meg innenfor tillatte grense.

Jeg holdt meg til 4 måltider for dag. (Jeg registrerer fremdeles for jeg er ikke 100% i mål, men jeg er superfornøyd så langt!)

 
image

Disse bildene tok jeg i dag, 23 april 2016. Det er en viss forskjell fra bildet av meg lenger oppe i innlegget, ikke sant?

image

Jeg fører opp all aktiviteter jeg gjør. Det gjelder vanlig gange på jobb, i huset hjemme, støvsuging, vasking, hagearbeid, til og med soving kan jeg føre opp på kaloriforbruk. Jeg har i perioder jogget, men veldig lite og ingen ting det siste året.

Så bare ved å registrere mat og aktivitet, og holde meg innafor hver dag, noen dager over, men for det aller meste innafor, så har jeg på litt over 3 måneder til nå gått ned 8 kg. Jeg har overhodet ikke sultet meg. Kroppen har klart seg utmerket på bare å begrense inntaket av kalorier. Det gode gammeldagse rådet som sier at man skal tilføre mindre kalorier enn man forbrenner, holder absolutt vann!

Jeg har lært utrolig mye på disse månedene, og jeg har fått mange ahaopplevelser. Det er ikke så rart at jeg har lagt på meg. Jeg har faktisk lurt meg selv veldig ofte.

Som tidligere: Jeg forsynte meg med mer middag selv om jeg egentlig var mett.

Når jeg smurte matpakker, maulet jeg ofte pålegg, flere skiver ost gikk ofte i gapet, i tillegg til frokosten jeg hadde spist.

En periode kjøpte jeg daglig  en 3 pk sjokoladeboller på statoil samtidig med at jeg fylte bensin før jeg kjørte til jobb om morgenen. En spinkel bolle, tenkte jeg, en bolle metter ikke mye!

Men så ble jeg under denne lifesumperioden obs på at en slik bolle faktisk inneholder nesten like mye kcal som en full middag!

I lunsjen på jobb kjøpte jeg ofte en salat. Sunt, tenkte jeg. Så dunget jeg på med fetaost i olje, pasta og dobbelt med kyllingbiter.

Tidligere kunne jeg gjøre slike ting. Det at jeg røkte tidvis med begge hender gjorde nok sitt for forbrenninga.

Stort sett hver dag spiste jeg sunt, men jeg spiste for mye av det gode.

Ofte skeiet jeg ut med masse godterier, og jeg spiste opp alt, enten jeg hadde kjøpt lite eller mye.

Jeg kunne gitt fryktelig mange eksempler på slike aha opplevelser, men da ville dette blogginnlegget blitt veldig, veldig langt.

Jeg kunne forsåvidt levd utelukkende på supermix fra brynhild hver dag, så lenge jeg holder meg innafor.

Hva kan man si? Spis litt mindre, beveg deg litt mer, og vekttap der et faktum. Man trenger ikke spise til magesekken skriker! Det er forbausende enkelt.Nesten irriterende.

Jeg har enda ca 2 kg igjen til jeg når målet mitt, men det stresser jeg ikke med. Jeg tror endringene jeg har gjort i matveien er varige, det blir en livsstil.

Jeg spiser helt normal mat, bare mindre. Jeg unner meg både sjokolade og annet, men mindre.

Nøkkelen er å veie og måle opp all mat og drikke, unntatt mat, kaffe og cola zero.
Hver lørdag er det veiedag. Skikkelig gøy å se at det funker! Lifesum er helt fantastisk!
Du finner de fleste matvarer i registeret, så det er enkelt å legge inn det du spiser i appen.

Jeg vil aldri få modellkropp, det var aldri målet heller. Men jeg føler meg mer vel, klærne sitter bedre, og jeg føler meg spretten. Det er som jeg har funnet tilbake til meg selv, bare uten røyken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s