Oppgjør for 2015-en skuffelse.

2015-04-18 11.06.26-1.jpg12 solgte bøker i 2015.

 

Det er nå gått omtrent ett år siden jeg ga ut min siste bok, Irmelin Rothman, din for evig, på Kolofon forlag i Oslo.

Denne utgivelsen har jeg finansiert i sin helhet selv. Jeg lånte 60 000 kr i banken for å få oppfylt drømmen om å gi ut en tredje bok.

Jeg visste på forhånd at det ville bli en urfordring, og jeg var villig til å ta den, ellers hadde jeg ikke gjennomført.

Bokbransjen er en håpløs bransje. De «små» blir borte i grøten. Slik som meg selv.

Det hele begynte da jeg la ut historien på bloggen. På det tidspunktet var det aldri meningen at det skulle bli bok. Men folk etterlyste etterhvert bok, og etter å ha sjekket litt rund, snakket med banken og tenkt over saken, kom jeg til at det måtte bli bok.

Bestemte meg for et opplag på «bare» 500 eksemplarer. Det stod til etterspørselen. Nå ser jeg at jeg skulle fått trykket langt færre bøker. Men det får jeg ikke gjort noe med.

Det første hinderet på veien kom da det gikk opp for meg at lokalavisa ikke var interessert i å lage en sak om meg og boka. Hvordan skulle jeg nå ut til publikum? Jeg brukte selvsagt blogg og facebook for det det er verdt. Venner og kjente delte på FB. Jeg fikk gode tilbakemeldinger på boka, og noen skrev til meg i full offentlighet at de likte boka.

Alle liker den ikke, men slik er det med alle bøker, eller filmer for den del.

Jeg har klart å selge ganske mange bøker privat. 4-5 bokesker av 16 gjenstår.

Jeg håpet at boken skulle selge ok på nett og i bokhandelen på Mo i Rana, men igjen, det faktum at jeg ikke fikk noen publisitet. På «kjøp nå» knappen inne på siden min på FB bar det vært jevn trafikk. Så jeg trodde at det ble solgt en og annen bok.

Skuffelsen var derimot ganske stor i dag da jeg hentet posten. For på brevet fra forlaget med oversikten over antall solgte bøker stod det at det bare var solgt 12 eksemplarer i løpet av 1 år. 12 bøker faktisk. Jeg visste ikke om jeg skulle le, grine eller brøle.

Jeg hadde nok ikke regnet med at alle bøkene skulle være solgt, men jeg hadde håpet på i allefall en 1/3 del, slik at jeg kanskje kunne få dekt opp om resten av lånet til dette prosjektet, slik at jeg går i null… Men at det virkelig var så elendig som det ser ut til å være, hadde jeg overhodet ikke regnet med…

Det er en sjanse å ta, det å låne penger, og gi ut bok selv… Særlig vanskelig blir det når man ikke får publisitet i lokalmiljøet. Hvordan kan folk vite at boken finnes, når de ikke får vite om det?

Jeg hadde ikke regnet med braksuksess, men at det skulle gå så dårlig, var en skikkelig nedtur.

2015-05-02 10.21.13

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s