Lokalavisa, en kilde til skuffelse, irritasjon og sinne!

Jeg har drømt merkelig i natt, og jeg har sovet dårlig. Da jeg våknet, var jeg støl i kroppen, og jeg kjente meg kraftig irritert! Faktisk på grensen til sint, og jeg er sikker på at det er årsaken til en dårlig natt. Jeg holdt på å si en «helvetes dårlig natt», men jeg lar det være.

Hvorfor er jeg irritert? Du tror kanskje det er fordi jeg «bare» solgte 20 bøker i går? Nei. Det er ikke det. Der og da ble jeg selvsagt skuffet over at det ikke ble flere, men har nå lagt det bak meg og vil gjøre mitt ytterste for at jeg skal klare å selge mer. Får bare henvise til gårdagens innlegg!

Ikke er jeg irritert eller sint på Avisa Hemnes heller, for da jeg kontaktet dem, så satte de seg i bevegelse på øyeblikket, og jeg fikk mitt lille intervju der i denne ukas utgave. Og flere hyggelige personer snakket med meg om akkurat det, da de kjøpte bok hos meg. I dette tilfellet: Hurra for Avisa Hemnes!!!

Nei, min skuffelse, irritasjon og etterhvert glødende sinne er rettet mot Rana Blad. Jeg er fullstendig klar over at jeg ikke heter verken Lars Kepler, Anne B Ragde, Tom Egeland, Jojo Moyes eller for den del Märtha Louise.

Jeg heter Cecilie Bjørnstad, og jeg bor i Korgen, Hemnes Kommune i Nordland. Jeg er en i gjennomsnittet vanlig person, jeg har ikke en veldig god lønn, men dog en lønn nok så jeg klarer meg. Jeg bor billig i mitt eget hus, med min egen tomt, og bilen min er slett ikke værst. Bilen skulle hatt garasje, og huset skulle hatt nye vinduer og bordkledning. Men disse tingene blir det ikke noe av, nettopp fordi jeg ikke har noen millionlønn. Sa jeg at jeg er singel? Ikke? Jeg er tydeligvis evig, og fullstendig uhelbredelig singel.  Derfor får jeg ikke lån til å fikse huset, selv om jeg hadde kunnet betale det.

Men jeg lider ingen nød. Jeg har råd til å reise litt rundt, mine barn sulter aldri. Vi har heller for mye mat. Jeg er lett å be om barna trenger å bli kjørt et sted, selv om sånn småkjøring er det dyreste kjøringa. Jeg prøver bare å si at selv om banken sa nei, og bestemte seg for at jeg hadde for lite inntekt til å klare et større lån, så klarer jeg meg helt ypperlig!

Nå innser jeg at jeg har pratet rundt grøten, men altså, slik som dette er det: Jeg er alenemor til 3, jobber nesten ræva av meg, jeg kjører så og si 8 mil hver dag, mellom 40 og 50 ml i uka, sånn i gjennomsnitt, har jeg nevnt at jeg klemmer inn en kveld i uka, da jeg sitter på universitetet på Mo i Rana, for å ta fagbrev som Renholdsoperatør??? , jeg elsker bøker, og jeg har skrevet  to bøker tidligere, på et forlag jeg aldri vil bruke igjen.

Da jeg ville utgi min tredje roman, Irmelin Rothman, din for evig, var det selvsagt ingen som ville ha den, men jeg fikk et par «gode» avslag, i den forstand at de faktisk hadde lest manuset, det kunne jeg se på det de skrev.

(Jeg er fremdeles både irritert og nesten fly forbanna, jeg er snart ved saken, men noen saker må på plass først, og jeg har dessuten glemt kaffen min. Den har blitt kald. Jeg nærmer meg nå poenget, helt sikkert)

Da jeg ville utgi min tredje bok, endte jeg opp med å finansiere den helt selv. Jeg gikk i banken å lånte penger.

Jeg har kjøpt en del dyre tjenester for å få en så bra bok som mulig! Boken har endt opp som en ting jeg er stolt av! Jeg har utgitt min tredje bok, og jeg er stolt av det!

Som jeg nevnte i et tidligere innlegg, så ligger det meste, om ikke all markedsføring på meg selv.

Men jeg syns selv jeg er virkelig flink. Se liste lenger oppe hva jeg gjør i løpet av en uke, enda får jeg til dette, det å gi ut bok.

Nå kommer poenget, og jeg må henvise til lenger opp, der hvor jeg ramser opp en del kjendiser jeg IKKE ER. Jeg er strengt tatt ikke kjendis i det hele tatt. Nå får du vite årsaken til min irritasjon og sinne på en søndags formiddag, dersom du fremdeles henger med, noe jeg håper du gjør:

I februar i år prøvde jeg å kontakte Rana Blad. Jeg skrev til dem og fortalte om den forestående bokutgivelsen. Null respons, ikke et pip. Neivel, tenkte jeg. Beskjeden ble sikkert borte i grøten.

Så fikk jeg vite at boken min ville bli ganske så forsinket, så jeg stresset ikke mer med det akkurat da.

Da jeg fikk vite at boken var ankommet forlaget i Oslo, i begynnelsen av april i år, prøvde jeg på nytt å kontakte Rana Blad.

Det gikk litt tid, så fikk jeg faktisk svar. Men responsen var ikke slik jeg hadde opplevd den i både 2009 og 2010, da de forrige bøkene mine kom ut.

Vedkommende som skrev til meg, hvis navn ikke skal nevnes, bortsett fra at det er en kvinne, etterspurte presseinformasjon og lesereksemplar.

Yess, tenke jeg, endelig er Ranablad med, og det blir intervju. Jeg trengte dette intervjuet, i forhold til det å få fart på salget, og gjøre folk kjent med saken. Dette var 10 april i år.

Så begynte jeg å vente…. Jeg hørte ikke noe fra den kvinnelige ansatte i Rana Blad.

20 april bestemte jeg meg for å skrive til henne. (jeg var på jobb, så jeg måtte snike meg unna for å få sendt mailen fra mobilen min)

Det gikk noen timer, så mottok jeg svar fra henne. Hun hevdet å ikke ha mottatt verken lesereksemplar av boken pr post, eller presseinformasjon om boka mi fra forlaget mitt i Oslo på mail.

Det var merkelig, tenkte jeg, og skrev deretter mail til forlaget. Svaret lot ikke vente på seg. Jeg fikk beskjed om at bok var sendt Rana Blad 13 april, og burde dermed ha ankommet Mo i Rana, denne dagen, 20 april. Jeg fikk dessuten videresendt en mail som var sendt RB 13 april, som inneholdt både pressemelding og bilde av boka, samt informasjon om meg.

Rana Blad hevdet å ikke ha mottatt denne, så jeg videresendte til Rana Blad mailen fra forlaget som var datert 13 april 2015. Jeg fikk ikke noe svar.

23 april skrev jeg til Rana Blad igjen, og spurte om hun hadde mottatt mail og bok enda…

24 april fikk jeg svar. Hun sa hun omsider hadde fått boken, men ikke mottatt noen pressemail. Det syntes jeg var merkelig, ettersom jeg hadde sett mailen selv. Det var riktig mailadresse på den, og den var sendt 13 april!

Så stilte hun meg noen spørsmål om boka, og skrevat jeg kunne besvare disse, så kunne hun heller ringe meg dersom det var noe hun lurte på.

Spørsmålene var veldig vanskelige. Må igjen presisere hvilke kjendiser jeg ikke er. Les over.

Jeg er en vanlig person, men en spesiell hobby. Jeg er ikke utdannet på noen som helst måte innen for skriving. Jeg har bare omgjort hobbyen min til 3 bøker, hvorav den siste lånte jeg 60 000 kr til for å realisere.

Hun spør: Hva handler boka om? Det var greit å svare på.

Videre: Hvorfor mener du denne boka er viktig?

Er det noe tema du tar opp som er allment, løst på en interessant måte, eller har du et rikt/ interressant språk?

Det var veldig vanskelig å svare på disse spørsmålene. La hodet i bløt, og sa at jeg måtte ha helgen til rådighet, så skulle jeg svare så godt jeg bare kunne. Jeg stresset litt med det, slik at hun skulle ha svarene mine klare mandag morgen.

Siden har jeg ikke hørt noe mer. Jeg vet ikke om jeg vil sende flere mail til Rana Blad, for jeg føler det begynner å ligne på mas.

Det var ikke dette jeg opplevde de andre gangene jeg ga ut bøker. Da ble jeg intervjuet om skrivingen, planene videre, bøkene osv. Jeg opplevde den gangen at avisen hadde stor interesse for bøkene mine.

Nå føler jeg meg skuffet. Jeg var faktisk så naiv at jeg trodde at det å komme ut med bok, ville være interessant for en lokalavis. Jeg tok det faktisk som en selvfølge at det ville komme et intervju!

Det å finansiere et bokprosjekt selv, slik jeg nå har gjort, er et sjansespill. Det visste jeg, men det at avisa tydeligvis ikke er interessert, ødelegger faktisk en hel masse for meg.

Jeg visste at jeg ville få en stor jobb med markedsføringa av boka mi, men hvordan i himmelens navn skal jeg nå ut til folk når Rana Blad tilsynelatende ikke virker interessert?

Fortjener ikke boka mi plass i avisen, selv om jeg bare heter Cecilie Bjørnstad, og ikke er en person fra riksdekkende media?

Jeg trodde lokalavisa var til for både de små og de store hendelsene?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s