Sinnasnekker`n – En håpløs drøm?

For 6 år siden kjøpte jeg en halvpart av en tomannsbolig. På det tidspunktet var leiligheten ikke beboelig, for det hadde stått tomt noen år, og det var dessuten utført en del herverk i huset.

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg tenkte da jeg kjøpte. Jeg handlet uten å tenke noe spesielt over at leiligheten måtte settes i stand, og ikke minst: Noen måtte selvsagt utført jobben.

Der skulle jeg få en utfordring. Men jeg fikk nå en slags hjelp. Den ene personen etter den andre kom innom. Aldri ble noe fullført.

For å gjøre en lang historie kort, så gikk det noen måneder, og det gikk an å bo i leiligheten, men det ble primitivt. Veldig primitivt.

På badet på loftet var det bare toalettet som fungerte. Håndvask og tannpuss måtte utføres på kjøkkenet. En periode måtte dusjingen foregå i kjelleren. På «vaskerommet» sto vi på en pall og dusjet. Foran en særdeles lekk vindu(som isolerer like mye når det er igjen, som når det er åpent), satte jeg glava, la en svartsekk over, og stiftet dette på plass foran vinduet. Både for meg og ungene ble det slik at vi utsatte dusjen til et punkt der vi var helt nødt. Ofte dusjet faktisk Adriane og Aron hos andre folk. De syntes det var ekkelt å dusje i kjelleren.

Men til slutt fikk vi altså vann i dusjen på loftet. Det var en lettelse. Men det skulle altså gå ett år til før vi fikk vann i servanten der!

I dag er badet i bruk, men alt er gjort på billigste måte. Tapet på veggene, og belegg på gulvet. Det er sveiset på en sånn måte i hjørnene, at det ser ut som et barn som har gjort det. Det er varme i gulvet, men vi fyrer nok til kråka likevel, for begge vinduene er inne er lekk, så når vi sitter på do, puster kaldluften oss i nakken. Ofte på vinteren, er doringen, og hele «doavdelingen» så kald at det ikke er et sted vi setter oss ned å leser akkurat! Det er mere sånn at vi do our business, og blir ferdig så fort som råd er:D Dessuten er gulvet støpt med feil helling. Dersom jeg har vann på gulvet, renner det bort fra sluket!

Vel. Den kjelleren…. Der hvor vi dusjet. Der vasker jeg tøy. Rommet kalles for vaskerom, men det kan vel knapt kalles det! Av og til er det så kaldt der, at skyllemiddelet fryser. Praktisk er det ikke. Det er umulig å ha system, fordi det ikke er verken hyller eller benker. Det er et rom jeg unngår… Noe som resulterer i MYE skittentøy, så jeg planlegger at jeg skal vaske når jeg har fri fra jobb. Det må foregå på dagtid, for lyset fungerer nemlig ikke på et eneste rom i kjelleren. Det er kun enkelte stikkontakter som virker, fordi dem er montert senere enn 1950. Det var ved den vasken vi stod på en palle å dusjet, under vinduet på neste bilde.

Kj 7

Kj 8

Jeg er nok redd for at el-anlegget i huset kan være farlig.

Et annet rom som plager meg, er kjøkkenet. Det inneholder en 50-talls innredning, som er halveis herpa av en som påsto han kunne pusse opp da jeg kjøpte huset for 6 år siden. Kjøkkeninnredningen var faktisk i bedre forfatning da jeg kjøpte leiligheten (med unntak av taket, det som ligger nærmest vannrørene, der var det vannskader fordi vannet på badet i sin tid hadde stått på lenge. Rørco fikset nye rør, og elektrikker fra IP elektro la opp det lille jeg fikk av nye ledninger o.l i huset)

Kjøkkenet ser ut som en katastrofe. Det står for mye skam når det kommer folk som aldri har vært her.

Kj 6

Kj 5

Kj 1

Kj 4

Det mangler dør/skuffehåndtak og magnetlåser på nesten hele kjøkkeninnredningen, men har ikke orket å montere ferdig fordi kjøkkenet er temmelig trist og blir ikke særlig mye bedre med… Kjøkkenet er ikke brukervennlig og praktisk i det hele tatt.

Men det som kanskje likevel er det verste, er at det byttes kjellervindu, bordkledning på hele leiligheten, ny isolering, osv….Av og til om vinteren kommer det vann inn gjennom taket i 1 etg, fordi det er noe galt med ytterveggen.

Mer enn en gang har jeg kjent på det at jeg satte meg selv i en knipe ved å kjøpe denne leiligheten. Jeg har nok råd til å trekke opp ny strøm i kjelleren, eller nytt kjøkken, eller ny bordklednin osv, men ikke til ALT som må gjøres…

Leiligheten er kald, vi fryser ikke ihjel, men ideelle forhold er det ikke her!

Men konklusjonen er denne: Jeg tok meg vann over hodet da jeg kjøpte leiligheten. Jeg var alenemor, da som nå. Jeg kan minimalt av oppussing, men da ser jeg bort fra enkle ting som maling, tapetsering, sette opp veggplater o.l. Det har jeg gjort en del av selv.

Loftgangen fremsto også som en skamplett i mange år, før jeg nylig fikk hjelp med å legge nytt gulv på gangen oppe. Maling og tapetsering har jeg gjort selv, så den delen av huset skammer jeg meg ikke over mer…

Jeg trives på sett og vis i leiligheten min, men fra tid til annen hater jeg den, så jeg ønsker jeg bare kunne kvitte meg med den, og kjøpe en ny. Men det er nok umulig. Jeg ville sikkert få lite for den om jeg solgte, slik den fremstår i dag, og jeg ville ikke få lån i banken til en ny leilighet, da det blir for dyrt for en person med en inntekt.

Det var nylig jeg begynte å tenke på Sinnasnekkeren… Jeg hadde sittet og sett flere episoder, da jeg etter en stund tenkte jeg ville søke. Men allerede da jeg tenkte tanken, regnet jeg med at jeg garantert ikke ville bli plukket ut, da det virker som de stort sett reiser rundt sørpå, og ikke kommer nordover. Har i alle fall aldri sett et program der de har vært nordpå. Jeg bor ikke lengst nord, men mer midt i landet.

I allefall, et par dager senere, åpner TVN, og sinnasnekkeren opp for at folk kan søke hjelp, og jeg kjenner at jeg bare MÅ søke, selv om det nok hadde vært bortkastet… Men jeg kjente i allefall en barnslig glede og optimisme bare over det at jeg skulle søke.

Jeg ville bare få unna to skift på jobb, så skulle jeg ta bilder og skrive en søknad. Men knapt et døgn etter at sinnasnekkeren hadde åpnet for søknader, viste det seg at man ikke lenger kunne søke. Jeg ble så skuffet! Nesten lei meg ble jeg! Fordi jeg ikke  rakk å søke en gang, før muligheten til hjelp fra Otto og teamet  forsvant ut i kloakken 😦

Det var i går jeg oppdaget det. I dag, mens jeg sitter her og drikker min kaffe, kjenner jeg at jeg står like fast som før.

Jeg er ikke i stand til å utføre store ting på huset selv. Det vil nok bli dyrt, siden jeg også må leie inn fagfolk til hver eneste ting som faktisk må gjøres.

I et drømmende øyeblikk tenkte jeg for et par dager siden, at nå har jeg og barna hatt så mye motgang, at tenk om sinnasnekkeren kunne komme og gjøre ting litt lettere med i alle fall hjelpe meg å få skikk på huset…

Huset har plaget meg i alle år siden jeg kjøpte, ikke hele tiden, men noen ganger plager det meg mer, andre ganger mindre.

Da jeg fikk muligheten for å kjøpe, sa folk at jeg måtte slå til… Men som sagt, jeg tenkte ikke fremover, la ingen planer eller tenkte over konsekvensene med å kjøpe et såpass stort oppussingsprosjekt.

Det var som sagt masse folk innom, det ble begynt på alt for mye på en gang… Osv.

Jepp, jeg føler meg som et snurt, skuffet barn som ikke fikk sjansen til å søke engang, før det var for sent, selv om jeg helt sikkert ikke hadde kommet med 😦

Men jeg prøver å tenke positivt. Jeg slipper å slite med å komme inn på boligmarkedet, både for kjøp og leie… leiligheten er min, og jeg kan skrive DRITTHUS på veggen om jeg vil 😀

-Cecilie Bjørnstad.

PS. Jeg skrev dette innlegget etter at jeg fikk høre at det var for sent til å søke på sinnasnekkeren, bare få timer etter at de hadde åpnet opp for å søke. Dette viste seg kun å være et usant rykte.

jeg fikk i allefall søkt, jeg håper bildet kom med. Det eneste jeg tenker en del på, er at jeg tror ikke søknaden min var særlig god, men jeg får ikke rettet opp dette, fordi man bare får sendt inn en gang via skjemaet på sinnasnekkeren sin side på TV norge. 😦

3 kommentarer

  1. Det viste seg at det var et usant rykte, det at man ikke kunne søke mer, så nå er søknad sendt, selv om sjansen for å komme med er liten. Jeg får uansett legge planer for hva jeg skal gjøre med huset. Må snakke med banken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s